10 نکته برای ارائه کنفرانس دانشگاهی خوب

10 نکته برای ارائه کنفرانس دانشگاهی خوب

کنفرانس در کلاس های دانشگاهی بخش مهمی از زندگی یک دانشجو است، کنفرانس فرصت خوبی است تا دانشجویان راه خود را در بیان دانش خود پیدا کنند. کنفرانس دادن برای بسیاری از دانشجویان، تجربه‌ای هیجان‌انگیز و جذاب بوده ولی برای بخش دیگری تجربه‌ای ترسناک و پراسترس است. حتی دانشجویان سال بالایی هم در کلاس های پرجمعیت یا هنگام دفاع از پایان نامه، دچار نگرانی و استرس می‌شوند، برای بسیاری از دانشجویان تازه‌ وارد، اولین کنفرانس ممکن است به‌شدت ترسناک باشد. مخصوصا بعد از این چند سال که کلاس های دانشگاه به صورت مجازی برگزار می شده و دانشجویان برای اولین بار است که به صورت حضوری در کنار یکدیگر قرار می گیرند. بنابراین برای اینکه بدانیم چگونه یک کنفرانس خوب بدهیم با میتب همراه باشید.

در این مطلب به راهکارهایی برای کنفرانس هرچه بهتر پرداخته‌ایم تا دانشجویان، کنفرانس‌ای بهتر و بدون استرس داشته باشند.

1- با اعتمادبه‌نفس شروع به حرف زدن کنید

شروع کنفرانس یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن است، در ۱۰-۲۰ دقیقه اول کنفرانس باید توجه مخاطب را جلب کنید. در شروع کار خود را به‌سرعت معرفی کرده و کمی در رابطه با خود به مخاطبان توضیح دهید، این کار باعث ایجاد حس بهتری در مخاطب می‌شود، برای این معرفی کوتاه به‌خوبی تمرین کنید. نکات مهم در شخصیت و زندگی حرفه‌ای‌تان را انتخاب کرده و در بخش معرفی به این نکات اشاره‌کنید.

به یک مثال کوتاه توجه کنید:

با سلام و عرض ادب، وقت همگی به خیر، من … هستم، دانشجوی رشته …… دانشگاه ………… هستم، امروز کنفرانس‌ای با عنوان … برای شما آماده کرده ام….

کنفرانس خود را با گفتن نام خدا و سپس یک بیت شعر یا یک سوال، یا بیان یک مشکل، شروع کنید و سپس مطالب خود را شروع کنید. دقت کنید که این بیت شعر یا سوال یا مشکل، باید با متن کنفرانس شما مرتبط باشد. در واقع شما با گفتن یک شعر یا سوال توجه مخاطبان را به خود جلب می کنید.

اگر لهجه دارید اصلا از این بابت خجالت نکشید و بدانید مخاطبان شما که در کلاس نشته اند نیز هر کدام لهجه های خود را دارند و اساسا هر کسی زبان و لهجه خود را دارد و اتفاقا این یک خوبی است نه ضعف.

2- متن کنفرانس خود را در ذهن داشته باشید

عناوین مطالبی که قرار است کنفرانس بدهید را روی تابلو بنویسید. همچنین رئوس مطالب خود را در یک برگه یا دفترچه نوشته و هنگام کنفرانس دادن با خود داشته باشید تا مطالب را فراموش نکنید. لازم نیست که دقیقا از روی متن بخوانید بلکه باید عناوین اصلی را بنویسید و بقیه مطالب را خودتان بیان کنید. درس دانشگاهی و درسی با مدرسه متفاوت است، به یاد داشته باشید که متن کنفرانس شما قرار است فقط شنیده شود و کسی قرار نیست چیزی را بخواند. شنونده توجه کمتری به متن می‌کند و میزان توجه او به‌اندازه فرد خواننده متن نیست؛ بنابراین محتوای کنفرانس‌تان باید ساده و همه‌فهم باشد. محتوای کنفرانس را به‌دقت بررسی کنید، مقدمه‌ای خوب و واضح تنظیم کنید، عناوین مطلب تان را بنویسید و از کنفرانس یک نتیجه‌گیری خوب غافل نشوید، استفاده از زبان ساده و همه‌فهم فراموش نشود. اگر از اصطلاح فنی استفاده می‌کنید، توضیحاتی در رابطه با آن کنفرانس دهید.

3- به محدودیت زمانی توجه داشته باشید

کنفرانس معمولاً بین ۲۰ الی ۳۰ دقیقه است، باید کنفرانس خود را بر اساس این زمان تنظیم کنید، برای هرگونه تغییر در زمان‌بندی آماده‌باشید. ممکن است فردی که قبل از شما کنفرانس دارد، زمان بیشتری برای کنفرانس در نظر گرفته باشد و درنهایت مجبور شوید در ۱۰ دقیقه تمام مطالب مهم را با مخاطبان در میان بگذارید. عکس این شرایط هم وجود دارد، ممکن است ۲۰ الی ۳۰ دقیقه به کنفرانس شما اختصاص داده شود، پس برای هر تغییری آماده‌باشید.

4-  با یک دوست تمرین کنید

بررسی کردن متن کنفرانس در ذهن و تمرین شخصی کافی نیست. برای به دست آوردن زمان دقیق کنفرانس باید در حضور یک انسان حقیقی متن خود را یک‌بار کنفرانس دهید. با یک دوست و یا در مقابل آینه متن کنفرانس را تمرین کنید، این کار باعث می‌شود با محتوا عجین شوید و اعتمادبه‌نفس بیشتری داشته باشید. از تمرین خود فیلم بگیرید و با دیدن دوباره فیلم به نقاط قوت و ضعفتان پی برده و آن‌ها را اصلاح کنید. به یاد داشته باشید در روزهای نزدیک کنفرانس زیاد تمرین نکنید چون ممکن است صدایتان بگیرد و خستگی در تن صدا احساس شود.

5-  ارتباط چشمی با مخاطبان را فراموش نکنید

در شروع کنفرانس، لبخند بزنید، آرام باشید و نفس عمیقی بکشید. با این کار آرام‌تر می‌شوید و هرگونه نگرانی که میان شما و مخاطب وجود دارد از بین می‌رود. به حالت بدنتان توجه کنید: راست بایستید و سر خود را بالا نگه‌دارید. با این کار ارتباط چشمی بهتری با مخاطبان خواهید داشت و صدای شما واضح‌تر شنیده می‌شود. اگر از نگاه به جمع خجالت می کشید یا ترس دارید یا به هر دلیل سختتان است، می توانید با یکی از همکلاسی های خود هماهنگ کنید که هنگام کنفرانس به او نگاه کنید و او نیز با تکان دادن سر سخنان شما را تایید کند تا اعتماد به نفس داشته باشید. واضح، رسا و باانرژی صحبت کنید، اما عجله نداشته باشید.

6- از واژه‌های ارتباط دهنده استفاده کنید

زمانی که قصد دارید از یک موضوع به موضوع مرتبط دیگری بروید از کلمات و واژه‌های انتقالی استفاده کنید تا این تغییر رویه برای مخاطب قابل‌فهم‌تر باشد. اگر بخواهیم به چند کلمه انتقالی مهم اشاره‌کنیم باید از «علاوه بر این»، «در نتیجه» و «در هرحال» و «سرانجام» یاد کنیم.

زمانی که قصد دارید یک مسئله را تشریح کنید، می‌توانید از جملاتی مانند «مسئله مشابه» یا «یک مثال دیگر» استفاده کنید. اگر در بخشی از کنفرانس، توضیح جزئی دارید، بهتر است قبل از بررسی جزئیات، کلیتی در رابطه با مسئله به مخاطب کنفرانس دهید؛ به‌عنوان‌مثال: «دلایلی برای این مسئله وجود دارد. اولین دلیل…؛ دومین دلیل و…» چنین رویکردی به مخاطب این امکان را می‌دهد تا مسئله موردعلاقه‌اش را دنبال کند.

گاهی اوقات برای انتقال موضوع نیازی به مقدمه‌چینی‌های طولانی و استفاده از کلمات خاص نیست، یک مکث کوتاه، یک جمله مستقیم مثل«بهتر است به بخش بعدی برویم»، مشکلمان را حل می‌کند. در بعضی شرایط این روش بسیار تأثیرگذارتر از هر روش حساب‌شده دیگری است.

7- مثال بزنید

برای اینکه دانشجویانی که برای آنان کنفرانس می دهید، مطالبتان را بهتر متوجه شوند از مثال استفاده کنید. می توانید از همان مثال های کتاب که از روی آن کنفرانس می دهید استفاده کنید، اما لزوما مثال هایی که بیان می کنید لازم نیست از کتاب باشند، می توانید از زندگی روزمره و مخصوصا زندگی دانشجویی مثال بزنید که همه مخاطبان در آن زمینه تجربه دارند و برایشان ملموس تر است. شما با مثال زدن، ذهن مخاطب را به خود جلب می کنید و باعث می شوید آنان ارتباط ذهنی بهتری با مطلب شما برقرار کنند.

8- خندیدن و شوخی را فراموش نکنید

 این عامل خود به تنهایی موجب موفقیت و جذابیت بیش از اندازه یک صحبت می‌شود و احتمال تأثیر پذیری و متقاعد سازی مخاطب را به بالاترین میزان خود می‌رساند چند انسان ها به صورت ناخودآگاه عاشق خندیدن هستند و به سمت افرادی که این حس را در آنها ایجاد میکنند جذب می‌شوند ، به طور مثال اغراق در مورد مورد انواع مسائل مختلف میتواند کمک بسیاری به شما بکند .

9- از سؤالات و مناظره‌ها استقبال کنید

اگر یکی از دانشجویان سؤالی پرسید و شما متوجه منظور او نشدید، از او بخواهید تا واضح‌تر توضیح دهد. اگر جواب سؤالی را نمی‌دانید، به‌راحتی عنوان کنید که نمیدانید ، از شخص پرسشگر تشکر کرده، به او توضیح دهید که از این زاویه به مسئله نگاه نکرده ولی در آینده به این موضوع فکر خواهید کرد. همچنین می توانید از استاد بخواهید در این باره توضیح دهد.

همچنین، در صورت امکان، می توانید با یکی از همکلاسی های خود هماهنگ کنید تا پس از پایان کنفرانس، از شما سوال بپرسد و شما نیز پاسخ را از قبل آماده کرده و جواب دهید.

10- کنفرانس خود را به‌خوبی به اتمام برسانید

وقتی به پایان کنفرانس نزدیک می شوید می‌توانید نشانه‌هایی بدهید که دانشجویان متوجه شوند شما به آخر صحبت خود نزدیک می‌شوید.  مثلاً بگویید : آخرین مطلبی که قرار است بیان کنم …. اجازه دهید که نکته پایانی خود را بگویم ….

می توانید به عنوان جمله پایانی از یک داستان یا نقل قول از بزرگان یا حتی یک حدیث و آیه قرآن که مرتبط با موضوع صحبت تان است ، استفاده کنید. مثلا بگویید: به پایان آمدیم دفتر حکایت همچنان باقیست…. یا بگویید: خدایا چنان کن سرانجام کار که تو خوشنود باشی و ما رستگار…

می توانید به منظور اتمام کلام خود یک مرور کلی از مطالب داشته باشید و نکات مهم کنفرانس خود را دوباره به صورت خلاصه بیان کنید . البته به یاد داشته باشید که حتماً در پایان سخنرانی خود تشکر و حسن جویی از مخاطب را فراموش نکنید و بگویید چقدر مایه افتخار شماست که آنها به صحبت های شما گوش دادند و وقتشان را به شما اختصاص داده اند.

در پایان کنفرانس، از دانشجویان بخواهید تا سؤالات یا نظراتشان را با شما در میان بگذارند. اگر حضار سؤالی نداشتند، از آن‌ها تشکر کرده و به‌آرامی صحنه را ترک کنید. در ترک کردن محیط عجله نکنید، ممکن است افرادی وجود داشته باشند که پس از کنفرانس به شما مراجعه کرده و سؤالاتشان را به‌صورت فردی مطرح می‌کنند.

از اینکه وقت گذاشتید و این مطلب را در سایت میتب مطالعه نمودید سپاسگزاریم. شما دانشجویان عزیز می توانید با مراجعه به صفحه فروشگاه سایت میتب، کتب و جزوات یا تحقیق و پروژه مورد نیاز خود را دانلود نمایید. مدیریت و تیم میتب برای شما دانشجویان عزیز آرزوی موفقیت و بهروزی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید